Koliko puta si se našao na terenu za basket koji nema označene linije? To zapravo i nije neki veliki problem. U stvari videćeš, rešenje je jako jednostavno…

Sa malo truda jako brzo mozeš da označiš barem liniju za slobodno bacanje i za trojku (traje 5-10min) koje će ti koliko toliko pružiti orjentaciju na terenu. Kome treba, može i ceo teren da obeleži, što naravno iziskuje više truda. U slučaju da igraš stalno na takvom terenu, možda ti se više isplati da linije umesto kredom za stalno fiksiraš farbom. Tako ne moraš uvek iznova da crtaš linije kredom. Informacije u ovom članku mogu da se iskoriste i za označavanje košarkaških terena u halama i na javnim mestima, jer se radi o najaktuelnijim normama.

Nabavio sam nacrt (skica za obeležavanje terena za košarku na kraju članka) sa razlicitim normama košarkških terena (NBA, NCAA i FIBA). Za nas relevantne dimenzije su po FIBA standardu, koje su na slici označene belom bojom (na gornjoj polovini slike).

Za označavanje linija na terenu za basket potrebni su ti:

1. Pomoćnik
2. Kreda (zavezana na jedom kraju kanapa)
3. Kanapi dužine 1,80m i 6,75m za crtanje kružnih linija
4. Daska što duza to bolja za povlačenje ravnih linija (može ali i nije obavezna)
5. Metar za tačno merenje (a, za merenje od prilike najbolje je da uvežbaš korak od 1m)

Povlačenje crte za slobodna bacanja:

Kad staneš ispod obruča koša, linija za slobodna bacanja je paralelna sa tablom i udaljena je tačno 4,1m, a dugačka 3,60m.
Izmeri 4,1m rastojanja od obruča i povuci crtu dužine 3,60m (paralelnu sa tablom koša). Sa pripremljenim kanapom od 1,80m i vezanom kredom nacrtaš krug sa centra linije (držiš jedan kraj kanapa na centru linije, pomoćnik zategnut kanap sa zavezanom kredom na drugom kraju crta krug).

Obelezavanje linije za trojku:

Staneš ispod obruča i držiš jedan kraj kanapa dugog 6,75m a tvoj pomoćnik zateže kanap i povlači ravnomerno polukrug od sredine terena na levu i desnu stranu.
Gde se tačno zavrsava polukrug linije za trojku možeš od prilike da ocenis, ili tačno da izmeriš. Od zadnje linije terena (iza koša) je tačno tri metra, gde sa završava polukrug i spaja se ravnom linijom (dužine 3m) sa zadnjom linijom terena. U slučaju da nema zadnje linije, mozes od ivice table koša da izmeriž rastojanje od 5,7m paralelno sa linijom za slobodna bacanja i odatle povučeš liniju dužine 1,80m ka centru. Tu se zavržava polukrug trojke.

Kome je bitno može da crta jos ivice terena i reket ispod koša.

Za reket se produžava linija slobodnog bazanja za 0,65m u oba smera i povlače dve paralelne linije ka košu i spajaju sa zadnjom linijom terena.

Osnovna linija terena se nalazi na 1,2m iza koša i ide paralelno sa tablom 7,5m u oba smera. Bočne linije se povlače onda od kraja zadnje linije 14m ka liniji centra i tako se dobija polovina terena (kvadrat razmera 15m x 14m).

Centar se crta slicno kao krug oko linije za slobodno bacanje. Na sredini terena se koristi kanap od 1,80m i obelezava krug.

Naravno ove mere mogu da se koriste za košarkaške terene i sportske sale, sa tim da u tom slučaju najverovatnije to izvodi profesionalna firma.

Na slici se vide dimenzije (mere) NBA, NCAA i FIBA terena za košarku:

Basketball_courts